במקרר, בשלט או בצעצוע — כמעט בכל בית בישראל יש סוללות כפתור. עד לאחרונה רבים נטו לחשוב שאם הסוללה “ריקה”, היא כבר לא מסוכנת. אך כעת, מחקר חדש ומדאיג של בית החולים הציבורי אסותא אשדוד חושף: גם סוללות שכביכול התרוקנו ממשיכות להיות קטלניות — במיוחד עבור ילדים.
המחקר, שבוצע על ידי צוות מומחים ממחלקת אף-אוזן-גרון בביה”ח, זכה בפרס הראשון של איגוד רופאי א.א.ג בישראל, והוצג לאחרונה בכנס עולמי בשטוטגרט, גרמניה. הממצאים פורסמו גם בכתב העת הבינלאומי לרפואת ילדים בתחום.
בראשות צוות המחקר עמדו ד”ר יהודה שוורץ, ד”ר דין בן חיון וד”ר ירדן וייס, שביצעו ניסוי ייחודי ומדויק: הם בדקו מה קורה כשהסוללות באות במגע עם דגימות קיבת הודו — מודל דמוי וושט אנושי — לתקופות חשיפה שונות (מחצי שעה ועד 12 שעות). ניתוח פתולוגי של הרקמות גילה אמת מטרידה.
הממצאים המרכזיים:
- גם סוללות “מרוקנות” גרמו לנזק משמעותי בתוך פחות משעתיים.
- הסוללות החדשות גרמו לפגיעה עמוקה יותר, אך גם הישנות שמרו על מתח חשמלי מסוכן.
- הנזק החמור ביותר נגרם בצד הקטוד (השלילי) של הסוללה.
- לאחר 12 שעות – הרקמות נחרבו לעומק, בצורה בלתי הפיכה.
ד”ר שוורץ מתריע: “מדובר במכת מדינה שהולכת ומחמירה. בעבר היו מקרים בודדים, אבל כיום — עם כניסת צעצועים זולים ולא בטיחותיים מאתרי אינטרנט, אנחנו רואים עלייה חדה בפניות. הסכנה האמיתית היא בתחושת הביטחון השקרית – אין דבר כזה סוללה ‘לא מסוכנת’. כל מקרה של בליעה – אפילו חשד קל – חייב להסתיים במיון ולא בבית.”
הצוות מציין שניתן לתת דבש מייד לאחר בליעה — צעד שיכול לעכב את הנזק, אך הוא אינו תחליף לטיפול רפואי דחוף. במחקר המשך, החוקרים בוחנים אפשרות לפתח חומרים שיגנו על תינוקות שאינם יכולים לקבל דבש.
ד”ר ירדן וייס מדגישה: “הזמן הוא קריטי. גם שעה יכולה לעשות את ההבדל בין חבלה קלה לאסון רפואי. אל תתלבטו — פנו מיד לבית החולים.”